Este sau nu daunatoare anestezia generala?


Orice a fost supus unei interventii chirurgicale care a necesitat anestezia generala stie ca medicul anestezist te va ruga sa numeri de la 100 pana la 1 pentru a putea adormi, iar in cele mai multe cazuri pacientii adorm chiar si in cateva secunde. Anestezia este administrata de catre spitale, fiind folosita pentru a putea oferi pacientilor o multime de tratamente fara durere si disconfort. In schimb, cu toate ca aceasta este folosita de aproape 200 de ani, inca nu s-a determinat cu exactitate cum functioneaza aceasta. Bineinteles, intre timp au aparut o multime de mituri, iar unul dintre cele mai comune este cel conform caruia anestezia generala iti va lua 5 ani din viata.

Siguranta deplina
In schimb, adevarul despre anestezia generala este ca aceasta nu va afecta in niciun mod viata pacientilor si in niciun caz nu o va scurta. Totusi, exista si efecte secundare, cu toate ca acestea sunt foarte rar intalnite, printre care cauzarea pierderii memoriei. Exista mai multe studii care confirma acest lucru, insa teoria nu ar trebui sa ii sperie pe cei care urmeaza a fi supusi unor interventii chirurgicale pentru ca asemenea cazuri sunt extrem de rare.

Pentru fumatori
De asemenea, este bine cunoscut faptul ca fumatorii au nevoie de cantitati mai mari de anestezie pentru ca substantele sa isi faca efectul. Asadar, conform statisticilor, fumatorii au nevoie de o concentratie cu pana la 38% mai mare decat cei care nu fumeaza, intrucat fumul de tigara afecteaza sistemul respirator aflat sub efectul anesteziei, ceea ce interfereaza cu toleranta la durere a pacientilor. In plus, probabil ca una dintre cele mai mari fobii a tuturor celor care vor urma o interventie chirurgicala sub efectul anesteziei este aceea ca se pot trezi in timpul interventiei. In schimb, astfel de cazuri sunt foarte rare, iar in ziua de azi medicii se folosesc de niste dispozitive prin care sa masoare activitatea creierului pentru a reduce acest risc.

Alergie
Unele persoane sunt alergice la substantele care intra in componenta anesteziilor, acesta fiind motivul principal pentru care trebuie sa fie efectuate nenumarate teste inainte de orice operatie. In urma investigatiilor efectuate de catre medici, se pare ca aceasta conditie este una genetica, care este transmisa de la un membru la altul al unei familii, iar riscurile sunt foarte mari.

O necesitate
Asadar, adevarul despre anestezia generala este ca aceasta nu va lua nimanui 5 ani din viata, ci este o procedura foarte utila fara care nu ar fi putut fi efectuate nenumarate tipuri de interventii chirurgicale, astfel ca aceasta reprezinta un mare beneficiu pentru medicina. Orice mit aparut poate fi combatut cu usurinta, printre care si cel conform caruia persoanele roscate au nevoie de mai multa anestezie intrucat sunt mai rezistenti la durere si nu numai.

Comentarii