Afla ce spune culoarea urinei despre starea ta de sanatate

 O metoda de diagnosticare foarte des intalnita este analizarea culorii urinei. Prin analizarea urinei se determina culoarea, transparenta si mirosul.

Avand in vedere ca medicina a evoluat foarte mult in ultimii ani, simpla investigarea a urinei si-a pierdut din importanta. Insa, modificarile semnificative care apar in urina eliminata pot descoperi la timp unele afectiuni, mai ales daca se vor face controale medicale suplimentare.

Aflam de la doctormit.ro ca urina este formata din 95% apa, iar restul de 5% reprezinta uree si electroliti precum creatinina, acid uric, vitamine, hormoni si coloranti. Cu toate acestea, alcatuirea urinei se poate modifica in functie de diferiti factori si poate deveni perceptibila prin aspect si miros.

In plus, culoarea urinei se modifica in functie de cantitatea de lichide consumate. Astfel, cu cat consumam mai multe lichide, cu atat urina va fi mai deschisa la culoare. Asadar, o urina foarte deschisa la culoare, aproape transparenta va reflecta un consum suficient de lichide.

Daca, insa, culoarea urinei aduce catre o nuanta de chihlimbar sau are o culoare maronie este un semn ca ar trebui sa consumati o cantitate mai mare de lichide. Daca urina continua sa aiba o culoare inchisa in ciuda cresterii cantitatii de lichide consumate, doctormit.ro recomanda efectuarea unui consult de specialitate.


Cert este faptul ca modificarile de culoare ale urinei pot avea diferite cauze, printre care consumul unor alimente, administrarea de vitamine sau medicamente sau chiar unele afectiuni.

Culoarea portocalie sau chiar maronie a urinei poate indica un consum insuficient de lichide sau  unele afectiuni hepatice sau biliare. De asemenea, administrarea unor antibiotice poate colora urina intr-o nuanta maronie sau portocalie.

Urina rosie reflecta prezenta sangelui in urina sau efectele consumului de sfecla rosie sau a murelor, dar in cantitati mari. De asemenea, urina rosie poate sa apara si in urma unor accidentari musculare. Alte cauze care pot explica culoarea rosie a urinei sunt administrarea unor antibiotice sau prezenta tulburarii metabolice porfirie.

Urina de culoare verde sau urina albastra este posibila in conditii mai rare si este si ea cauzata de administrarea unor medicamente, preparate multivitamine, afectiuni genetice sau infectii.

Urina mov apare in cazuri destul de rar si se intalneste in cazul sindromului pungii violet, ca atare e vorba despre punga urinara. Acest sindrom apare la pacientii care sunt cateterizati uretral si care dezvolta infectii pe tractul urinar. In cazul acestor infectii se produce o enzima care schimba culoarea urinei. Aparitia acestei coloratii poate indica o infectie care posibil sa fie luata din spital, iar recomandarea este sa luati legatura cu medicul pentru efectuarea unui consult de specialitate.

Vezi mai multe despre subiect in urmatorul videoclip DoctorMIT:



 

 

Comentarii